Bescherm je naasten met een uitvaartverzekering

3 min read

Van Ico Assen ben je gewend om alles te kunnen lezen over lifestyle en daar hoort ook jouw uitvaart bij. Het is inderdaad niet het gezelligste onderwerp om over te praten, maar wist jij dat een niet voorbereide uitvaart belastend kan zijn voor jouw nabestaanden? Het kan zelfs voorkomen dat jouw nabestaanden in de schulden raken. Om dit te voorkomen is het raadzaam om een uitvaartverzekering af te sluiten, maar welke verschillende uitvaartverzekeringen zijn er en wat is dan de beste uitvaartverzekering voor jou? Je leest het allemaal hier in dit artikel!

Wat zijn de voordelen van een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering zorg jij ervoor dat jouw nabestaanden niet voor vervelende (financiële) verrassingen komen te staan. Een ander voordeel dat hier bij komt kijken, is dat de verzekering direct uitkeert na het overlijden. Dit betekent dat nabestaanden niet hoeven voor te schieten uit eigen zak. 

Daarbij is een uitvaartverzekering de enige verzekering, waarvan je zeker weet dat je er volledig gebruik van gaat maken. Voor vele verzekeraars is het kenmerkend dat je maandelijks veel premie betaald, maar zelden tot nooit gebruik maakt van de service. Het afsluiten van een uitvaartverzekering is daardoor nooit weggegooid geld.

Welke verschillende uitvaartverzekeringen zijn er?

Het maakt voor een uitvaartverzekeraar niet uit of jij met jouw verzekering een begrafenis wilt houden of een crematie. Daar hoef je geen rekening mee te houden. Wel is het mogelijk om uit drie verschillende verzekeringen te kiezen. We zetten ze voor je op een rij: een naturaverzekering, een kapitaalverzekering of een combinatieverzekering. 

De naturaverzekering

De naturaverzekering is een uitvaartverzekering dat geen geld uitkeert aan de nabestaanden, maar biedt in plaats daarvan een pakket aan. Dit pakket bestaat uit producten en diensten die nodig zijn voor het organiseren van een uitvaart. Daarbij handelt de uitvaartondernemer alle administratie af met de verzekeraar. Op deze manier kunnen de nabestaanden zich richten op het afscheid nemen. 

Een nadeel van de naturaverzekering is dat de nabestaanden een beperkte keuze hebben, omdat ze vanuit een pakket handelen. Mochten ze iets anders willen, dan is dat voor eigen rekening.

De kapitaalverzekering

De kapitaalverzekering is een uitvaartverzekering dat alleen geld uitkeert na het overlijden. Het bedrag dat uitgekeerd wordt, zal de kosten van de uitvaart moeten dekken. Een voordeel hiervan is, is dat de nabestaande alle mogelijkheden hebben in het organiseren van de uitvaart.

Een nadeel van de kapitaalverzekering is, dat de nabestaanden veel verantwoordelijk moeten dragen in het regelen en afdragen van de uitvaart. Het kan ook voorkomen dat het uitgekeerde bedrag niet genoeg schijnt te zijn.

De combinatieverzekering

De combinatieverzekering is een uitvaartverzekering dat de voordelen van een natura- en kapitaalverzekering samenvoegt, terwijl het tegelijkertijd alle nadelen elimineert. De nabestaanden krijgen dus zowel een geldbedrag uitgekeerd, als een pakket met producten en diensten.

Wat is de beste uitvaartverzekering?

Wat de beste uitvaartverzekering is, is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Je moet daarbij rekening houden met de dekking van de uitvaart en de leeftijd wanneer je het afsluit. Een gemiddelde uitvaart kost circa €8000. Hoe jonger je dit afsluit, hoe lager jouw maandelijkse premie zal zijn.