Beste koop wasmachine – wat is eigenlijk voor mij de beste koop?

Een wasmachine is geen aankoop die je tot je dagelijkse boodschappen rekent. Het is een dure aanschaf waarvan je lang plezier wilt hebben. Daarom is het handig als je weet waar je op moet letten. Als je er even goed voor gaat zitten, kun je er online precies achter komen wat voor jou ideaal is.

In de droger of aan de lijn?

Allereerst het toerental, een cijfer dat meteen de aandacht trekt. Minstens zo efficiënt is om te kijken naar het restvochtpercentage. Als je was vanuit de machine ook nog in de droger gaat, is een lagere waarde wenselijk. Wordt deze opgehangen, dan kun je geld besparen door een machine met een lager toerental aan te schaffen.

Snel of zuinig?

wasmachinesale

Snel wassen met weinig stroomverbruik, dat zou mooi zijn. Helaas zijn die twee begrippen niet zomaar verenigbaar. De consumentenbond voert haar testen, die trouwens alleen tegen betaling zijn in te zien, standaard uit op de ECO-stand en bovendien nooit met een volle trommel. Daar komt ook nog eens bij dat te vaak wassen op lage temperaturen de vorming van vetluis kan bevorderen: een grijzige prut die uit een teveel aan wasmiddelresten ontstaat en slechts te killen is door het draaien van een kookwas eens per maand.

Een eenvoudig menu of een keur aan programma’s?

Soms zie je door de bomen het bos niet meer als je op het touchscreen navigeert. Waar is die simpele draaiknop van vroeger gebleven? Uit vergelijkingstesten is gebleken dat je je bij het kopen van een nieuwe wasmachine beter kunt focussen op hoe deze in het algemeen presteert. Hoe minder toeters en bellen er op zo’n apparaat zitten, hoe langer het mee lijkt te gaan. Daarnaast wordt er vaak geschermd met de kreet ‘koolborstelloos’: dé innovatie in de wasmachinewereld die machines stiller en minder slijtagegevoelig maakt. Dit is tegenwoordig bijna altijd de standaard.

Eén winnaar of meer?

Je kunt dus concluderen dat de beste wasmachine, ideaal voor iedereen, niet bestaat. Iemand die alleen woont is vaak beter af met een kleine trommel en heeft net iets meer tijd voor het draaien van zuinige wasjes dan de wasverantwoordelijke van een groot gezin waar de machine non-stop zoemt en klotst. Waar we uiteraard wel allemaal waarde aan hechten, is schoon wasgoed en een machine die een lang leven beschoren is.

Reacties zijn gesloten.