De BTW-aangifte in België

2 min read

Belgische ondernemingen die op regelmatige basis goederen leveren of dienstverlening verrichten of buitenlandse bedrijven die in België op regelmatige basis economische activiteiten uitvoeren, moeten maandelijks een BTW-aangifte doen in België. Sommige activiteiten genieten vrijstelling, zoals vastgestelde sociaal-culturele activiteiten of handelingen. Een BTW-plichtige onderneming dient een administratie op maat – inkomende en uitgaande facturen, dagboeken, bijzondere registers – te voeren, waarbij alle in de boeken geregistreerde bedragen met verantwoordingsstukken dienen te worden ondersteund. Deze naslagwerken moeten zeven jaar bewaard worden en te allen tijde aan externe inspecteurs kunnen overlegd kunnen worden. Op de facturen die je aan afnemers en klanten stuurt, dient daarbij een BTW-specificatie te zijn vermeld.

Een overzichtelijk inkomsten- en uitgavenpatroon

Omdat er dus aardig wat komt kijken bij het voeren van een bedrijfsboekhouding, is het aantrekkelijk om hiervoor op een goed werkend systeem of programma te kunnen vertrouwen. Wil je zelf het overzicht in je boekhouding kunnen bewaren, dan is het online boekhoud- en facturatieprogramma Yoursminc een goede keuze. Hierin kun je namelijk je facturen meteen al vastleggen, waardoor het werk over een langere periode wordt uitgesmeerd en je met minder hectische dagen te maken krijgt. Wanneer je je facturen namelijk meteen al in dit handige systeem opstelt, zijn ze op hetzelfde moment geregistreerd in je boekhouding. Wanneer de BTW-periode ten einde is, is het slechts nog een kwestie van enkele muisklikken, waarna je complete maandelijkse – of driemaandelijkse – BTW-periode naar Intervat wordt gestuurd.

Op elk gewenst moment te raadplegen

Wat bovendien praktisch werkt, is de toegankelijkheid van het systeem, te weten het feit dat Yoursminc met verschillende statussen werkt: concept, definitief en de mogelijkheid om je BTW-aangifte te herzien. Als de BTW-periode loopt en er volop transacties in het systeem ingevoerd worden, staat de status uiteraard automatisch ingesteld op ‘concept’. Wanneer je alles denkt te hebben ingevoerd en de periode bijna om is, kun je je de status wijzigen in ‘definitief’. Vanaf nu zullen verdere mutaties in deze afgesloten periode niet meer toegestaan worden. Mocht je een boeking vergeten zijn, dan kun je de ‘herzien’-status gebruiken om deze alsnog in te voeren.