Hier moet je op letten bij het kiezen van een opleiding

3 min read

Een nieuwe opleiding kiezen is een moeilijke taak. Het kan een leuk proces zijn maar ook een proces waarbij je merkt dat er veel tijd in gaat zitten. Je gaat de opleiding immers voor 4 jaar doen dus hij moet echt goed bij je passen. Er zijne en aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een opleiding. Bijvoorbeeld: het opleidingsniveau. Dat kan een MBO/HBO opleiding zijn. Of een master opleiding. Daarnaast is het handig om uit te zoeken wat je leuk vindt om te doen en in welke sector je jezelf voor een hele tijd ziet werken. Tot slot is het belangrijk dat je een school uitkiest die bij jou past en waar je je thuis voelt. 

Het niveau van je opleiding

Om te beginnen is het verstandig om te kijken welk opleidingsniveau je kan en wil doen. Bij de meeste mensen is het opleidingsniveau van je vervolgopleiding al bepaald voor je op de middelbare school je diploma haalt. Wil je een MBO 4 opleiding gaan doen? Dan heb je minimaal een VMBO-tl diploma nodig. Meestal duren MBO 4 opleidingen 4 jaar. Maar er zijn een aantal MBO 4 opleidingen die 3 jaar duren. Dat hangt af van de opleiding.

Vervolgens (als je een MBO 4 opleiding hebt afgerond) zou je door kunnen stromen naar een HBO (Bachelor) opleiding. Heb jij je Havo diploma in de pocket? Dan kun je (als je dit zou willen) direct beginnen aan een HBO opleiding. Uiteraard kun je evengoed kiezen voor een MBO 4 opleiding, maar dit wordt niet vaak gedaan.  

Als je eenmaal je HBO diploma behaald hebt zijn er nog velen andere opties. Je zou je kunnen verdiepen in een extra HBO opleiding of je kunt verdieping zoeken op een vak door een master opleiding te kiezen. Omdat een master een verdieping is op een specialisatie is het aan te raden om alleen een master te volgen als je al enigszins weet welke richting je op wilt gaan en als je een bepaald onderwerp erg interessant vindt en er meer over wil leren. 

Opleidingskeuze 

Nu je je opleidinsniveau weet, kun je gaan kijken naar welke soort opleiding bij jou past. Is er iet wat echt bij jou past? Of is er misschien iets waar je goed in bent en waar je graag meer over wil leren? Of misschien is er een bepaald vakgebied dat je altijd al heeft aangetrokken. Dan is dit je kans! Kortom dit soort punten zijn de aandachstpunten die je na kunt gaan als je een opleiding gaat kiezen. 

Schoolkeuze

Nu je weet welk niveau je kan kiezen en welk vakgebied bij jou past, is het tijd om een schoolkeuze te gaan maken. Het is een keuze die velen lastig vinden. Hoe kom je erachter welke school perfect is voor jou? Dit kun je niet van tevoren weten. Daarom is het aan te raden om je in te schrijven voor een (paar) open dagen. Zo kun je erachter komen of een school bij je past, krijg je een klein beetje een beeld van de sfeer die er hangt, leer je de leerkrachten kennen en krijg je een klein stukje lesstof mee.  Kijk tot slot nog even naar de locatie van de school. Het kan namelijk zijn dat de locatie te ver is om nog thuis te blijven wonen, wat dus betekend dat je misschien op kamers moet. Is dit iets waar je klaar voor bent? Dit zijn allemaal factoren die meespelen in je keuze.