Meer weten van koolstofweefsel

Koolstofweefsel is materiaal dat bestaat uit koolstof, ook wel ‘carbon’ genoemd. Koolstof is een organisch element in de scheikunde, hetgeen inhoudt dat het een natuurlijk element is. Het komt overal voor in de natuur, in het heelal maar ook in mensen en dieren. Koolstof zit dus, naast zuurstof en waterstof, in het menselijk lichaam, maar je vindt het ook terug in sterren. In de natuur zitten er koolstofverbindingen in diamanten en grafiet. Het scheikundige element van koolstof is C6. De ‘C’ staat voor carbon.

Koolstofweefsel en composiet

Koolstof kan worden bewerkt tot een weefsel, een materiaal dat kan worden gebruikt voor zeer uiteenlopende doeleinden. Het is geschikt voor verschillende toepassingen. Dit omdat koolstofweefsel sterk is, maar tegelijkertijd ook flexibel en niet zwaar. Je kunt het gemakkelijk lichtjes buigen en bewerken, zonder dat het breekt. Een van de toepassingen voor koolstofweefsel is de verwerking ervan in composiet. Dit laatste is materiaal dat is opgebouwd uit verschillende lagen van andere materialen, met elk een andere werking.

Waarvoor gebruik je koolstofweefsel?

Koolstofweefsel wordt op verschillende manieren gebruikt en de toepassing ervan kun je terugvinden in allerlei soorten uiteenlopende producten. Dit vanwege de eigenschappen van koolstofweefsel: het is stevig, het is roestvast en het is zeer hittebestendig. Zo wordt het gebruikt in motorkappen en kun je het materiaal vinden in de raceauto’s van de Formule 1. Maar ook in racefietsen en zelfs in de ruimtevaart wordt het materiaal gebruikt. Grappig, aangezien ook sterren dus (deels) bestaan uit hetzelfde scheikundige element waarvan het weefsel is gemaakt. Naast deze toepassingen wordt koolstofweefsel ook gebruikt in machines. Daarnaast kun je het materiaal kennen als stevig tape, waarmee in de bouw naden worden afgewerkt. Deze tape kan op verschillende manier gevlochten zijn. Een bekende vlechtvorm is ‘keper’.

Voordelen van koolstofweefsel

Naast het feit dat het weefsel dat (mede) is gemaakt van koolstofvezels slijtvast en multi-inzetbaar is, is het ook nog eens ontzettend sterk. Ter vergelijking: wil je hetzelfde resultaat hebben dat slechts één laag koolstofweefsel je geeft, dan zul je daarvoor minimaal drie lagen glasweefsel nodig hebben. Daarbij is het grote voordeel van koolstofweefsel dat de vezels die erin zijn verwerkt, niet roesten. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat er door roest gaten vallen en het voorwerp dat is opgebouwd uit composiet met daarin het koolstofweefsel verwerkt, beschadigen.

Verschil met aramide en glasvezel

Naast koolstofweefsel opgebouwd uit koolstofvezels, zijn er vergelijkbare materialen als glasvezel en aramide. Ook deze twee worden gebruikt in composiet. Het voordeel van koolstofweefsel is dat het beter te bewerken is dan bijvoorbeeld aramide. Dit laatste is veel harder. Het voordeel boven glasvezel is dat koolstofweefsel iets rekbaarder is dan het stuggere glasvezel. Glasvezel is goedkoper dan het bewerkelijke koolstofvezel, maar zoals gezegd heb je er meer van nodig om hetzelfde resultaat te krijgen.

Reacties zijn gesloten.