Wat is het verschil tussen een 3-fase en een 1-fase aansluiting?

2 min read

Uw woning is via de meterkast in uw huis aangesloten op het stroomnet in nederland. Uw meterkast is daarom een onmisbaar en zeer essentieel onderdeel van uw woning. In de meterkast wordt al het stroom dat binnenkomt verdeeld over de verschillende groepen. Elke groep voorziet een deel van uw woning van elektriciteit. Iedere groep heeft daarom ook een maximaal vermogen. Niet elke gedeelte van uw woning verbruikt evenveel stroom, uw keuken bijvoorbeeld kan dan meerdere groepen hebben. Terwijl 1 groep al voldoende is voor uw slaapkamer. In uw meterkast vindt u verschillende fase aansluitingen terug, aansluitingen zoals een 1-fase en een 3-fase aansluiting.

Oude woningen en nieuwbouwwoningen

Wat oudere woningen zijn meestal voorzien van een 1-fase aansluiting. Krachtstroom is hier namelijk niet echt noodzakelijk. 3-fase aansluitingen vindt u voornamelijk terug in nieuwbouwwoningen. In nieuwbouwwoningen wordt namelijk altijd op elektriciteit gekookt. Nieuwe woningen zijn niet meer aangesloten op het gasnet.

De werking van een 1-fase aansluiting

Een 1-fase aansluiting heeft een elektriciteitskabel die uw woning binnenkomt door middel van twee draden. Deze twee draden zijn de fasedraad en de nuldraad. De fasedraad en de nuldraden hebben een verschil in de spanning wat voor spanning op de stopcontacten in uw woning zorgt. Dit betekent dat u thuis maximaal 230 Volt kunt gebruiken.

De werking van een 3-fase aansluiting

Een 3-fase aansluiting heeft een elektriciteitskabel die anders is opgebouwd. Deze elektriciteitskabel heeft namelijk 3 draden. In de meterkast ziet u dus drie fasedraden en een nuldraad. De 3-fase draad zorgt voor een veel groter vermogen. Met een 3-fase draad kunt u 400 Volt gebruiken in plaats van 230 Volt.